Kertépítés

Építés előkészítő munkák

A kert építése leggyakrabban a terület megtisztításával kezdődik. Ha szükséges, az elöregedett, beteg növényeket ki kell vágni, a feleslegessé váló burkolatokat, tereptárgyakat szintén el kell bontani.

A terület tisztítása után kerül sor a tereprendezésre, szintezésre. Az új terepviszonyok kialakításánál nagy figyelmet kell fordítani a csapadékvíz elvezetésére. A telken lehullott minden csapadékot a telken belül kell tartani, nem szabad közterületre vagy a szomszéd telekre átvezetni. A fölösleget, illetve az időnkénti túl sok csapadékot ciszternába lehet gyűjteni (locsoláshoz), vagy drénkútban elszivárogtatni.

 • Fakivágás
 • Bozótirtás
 • Földmunkák (kézi/gépi)
...
...
...
...
...
...
...
...

Térelválasztók, paravánfalak, apácarácsok, kerítések építése

A térelválasztók, térrácsok funkciója, hogy a különböző rendeltetésű kerti terek elválasztását, osztását megvalósítsák. Alkalmasak továbbá előnytelen, megjelenésében zavaró részek kitakarására is.

Vállaljuk:

 • Térelválasztók, paravánfalak, apácarácsok beszerzését, felszerelését
 • Kerítések építését
...

Utak, burkolatok, kocsibeállók kivitelezése

A kerti utak átvezetik a látogatót a kerten, összekötnek, elválasztanak különböző kertterületeket. A vonalvezetés alapvetően meghatározza a kert formáját. Burkolatok típusa szerint az utakat két nagyobb csoportba sorolhatjuk: szilárd burkolatú utak (terméskő, műkő, beton, aszfalt, fa stb.) és a nem szilárd (szemcsés) burkolatú utak (kavics, murva, salak, homok).

Vállaljuk:

 • Kerti utak, tipegők kialakítását
 • Kerti burkolatok kialakítását
 • Gépkocsi beállók kivitelezését
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Kerti tavak, patak, csobogó létesítése

A teraszra állított dézsától a nagyméretű fürdőtóig, a víz sokféleképpen megjelenhet a kertben. A tavakat és medencéket lehetőleg napos területre, pihenőhely mellé érdemes tervezni. Az épület közelében a határozott kontúrú, mértani formájú vízfelületetek, a kert távolabbi részein a természetesebb, lágyabb formájú tavak harmonizálnak jobban a környezettel.

A tavak esetében alapvetően két anyagtípus közül választhatunk: beépíthetünk műanyag tómedret, vagy készíttethetünk fóliás medrű tavat. Fontos, hogy a meder kialakításakor ügyeljünk a növények számára kellő helyet biztosító ültető padok elkészítésére. Minden növényt a neki megfelelő vízmélységbe ültessük, mert így tudnak jól fejlődni. Csapadék okozta vízszint emelkedés elkerülésére túlfolyó, szikkasztó kialakítása szükséges.

A tó nagysága alapvetően befolyásolja a közvetlen környezetét. A nagyobb vízfelület, nagyobb vízmélység könnyebb fenntartást, a tó biológiai egyensúlyának korábbi létrejöttét eredményezi. A nagyobb vízfelületnek, víztömegnek kedvezőbb a mikroklímára gyakorolt hatása (nyáron hűt). Patak - A tóba torkolló patak vizét szivattyú segítségével hozzuk mozgásba. A meder kialakításához itt is használhatunk fóliát. A csobogók kis helyigényű dekoratív vízarchitektúrák. Általában egy talajszintbe süllyesztett fedőlemezzel ellátott víztároló medencéből, szivattyúból, elosztó vezetékekből és egy-vagy több kifolyóból állnak.

Vállaljuk:

 • Kerti tavak, patakok, csobogók kialakítását
...
...
...

Támfalak, rézsűk, lépcsők sziklakertek létesítése

A támfalak a szintkülönbségek áthidalásánál megtartják a mögöttük lévő földtömeget, építésükkel erősen meredek területeken olyan enyhébb lejtésű teraszok alakíthatók ki, melyek használati értéke a rajta kialakított funkciónak megfelelően megnő. A támfal anyaga lehet fa, természetes kő, beton, betonelem (paliszád, rézsűkő, zsebeskő). Gabionokból (zúzottkővel töltött horganyzott acélhálóból kialakított kosarak) is készülhet támfal. Hatásában kicsit „iparinak” tűnhet, a modern kertépítészet szívesen alkalmazza.

A falelemek kiválasztását hangoljuk össze a kerti burkolatokkal, az épület és a kert stílusával. A kivitelezés költségeit meghatározzák a támfal méretei, a támfal anyaga, az építés technológiája. Eltérő terepszintek áthidalása rézsűkkel is megoldható, főleg kisebb szintkülönbségek esetén. Kialakításuk kevésbé költséges, használhatóságuk azonban korlátozott.

Sziklakert kialakítására leginkább alkalmas a lejtős terület, a rézsű. Természethű sziklakert esetében a kövek kiválasztása és elhelyezése legalább olyan fontos, mint a felhasznált növények. Sziklakert építésénél egy fajta követ használjunk, illeszkedve a ház és a kert stílusához.

Lépcsők építése - A lépcsők lehetővé teszik a lejtős terepen való biztonságos haladást, a kisebb-nagyobb szintkülönbségek áthidalásával összekötik, és egyben feltárják az épített, illetve a természetes domborzati szinteket. A lépcsők járófelületét csúszásgátló módon kell kialakítani. Anyaguk lehet rönkfa, palló, vasúti talpfa, fagyálló terméskő, tömbkő, beton- vagy műkőlap.

Vállaljuk:

 • Kerti támfalak, lépcsők kialakítását
 • Rézsűk kialakítását
 • Sziklakertek létesítését

...
...
...
...
...
...
...
...

Szalonnasütők, grillezők

A kerti grillező kiválasztásánál, szalonnasütő építésénél törekedni kell arra, hogy az anyagában, stílusában illeszkedjen a kert épített elemeihez, valamint a kerti burkolatokhoz. A grillező alá és a mellette lévő 50-60 cm-es sávba célszerű kavicsot vagy murvát teríteni, hogy az építmény ne közvetlenül a fűre vagy a földre kerüljön.

Vállaljuk:

 • Grillező ajánlását megrendelői igények alapján, kiválasztásban történő segítségnyújtást
 • Előre gyártott kerti grillezők szállítását és telepítését
 • Kerti grillezők, szalonnasütők építését
...
...
...
...

Szabadtéri faépítmények létesítése

Házunk környezetének megtervezésénél és kialakításánál érdemes előtérbe helyezni a természetes anyagok használatát. A kert lehetséges alkotóelemei közül különösen nagy prioritást élvez a fa, melynek széles körű alkalmazása évezredek óta kulcsszerepet játszik az emberiség életében. Sikere abban rejlik, hogy masszív, mégis könnyen megmunkálható, alakítható.

Emellett a fával való munka komoly szakértelmet és precizitást igényel. Jól tervezett kertek esetében szinte elengedhetetlen valamilyen fából készült elem elhelyezése a kert valamely pontjában. A tömegszerű építmények mellett természetesen nem szabad megfeledkeznünk a vízszintesen elhelyezkedő fa-burkolatokról sem, melyek segítségével úgy alakíthatunk ki stabil felületeket, hogy közben a természetes hatást messzemenőkig megőrizzük. Szakképzett ácsmester kollégánk a kívánt szerkezetet a helyszíni adottságokhoz igazodva készíti el, ügyelve a faanyag gondos megmunkálására, felületkezelésére.

A következőket igény szerint elkészítjük Önnek:

 • Fedett kocsibeálló
 • épülethez rögzített vagy szabadon álló szabadtéri szaletli
 • Kerti sütögető
 • fedett terasz, házhoz rögzítve, akár a meglévő tetőszerkezet folytatásában
 • könnyű szerkezetes kerti tároló, szerszámoskamra kivitelezése
 • terasz szerkezet ácsolása, burkolása, igény szerint faanyaggal
 • kerti játszóeszközök kialakítása
 • kerti bútorok készítése, igény szerint, kép alapján
...
...
...
...
...
...
...
...

Díszműkovács-, lakatosmunkák (kapuk, kerítések, korlátok, rácsok)

Tevékenységi körünk igen sokrétű, kiindulva az egyszerűbb hegesztett acélszerkezetek gyártásától, egészen az egyedi tervezésű díszműkovácsolt termékek készítéséig. Az adott munkát és eljárást mindenkor a megrendelő elképzeléseihez és elvárásaihoz igazodva tervezzük meg, nagy hangsúlyt fektetve az adott épület és kert stílusára, illetve formavilágára. Igény szerint vállaljuk a már meglévő fémmunkák átalakítását, folytatását vagy újrakészítését is, figyelembe véve az eredetei elemek és formák stílusát.

Hegesztett acélszerkezetek: készülhetnek egyszerű egyenes elemek szögletes elrendezésével, vagy ívelt- hajlított anyagok díszes formákba rendezésével.

 • Kapuk: rácsos, fémlemez vagy faborítással (automatizált / manuális)
 • Kerítések
 • Féltetők
 • Lépcsőszerkezetek
 • Ajtók, ablakok
 • Állványok
 • Ablak-, ajtórácsok

Kovácsoltvas szerkezetek: az egyedi tervezésű munkák díszes elemei hagyományos kézi kovácsolással készülnek a különféle korszakok épületlakatos stílusainak megfelelően.

Kültéri szerkezetek
 • Kapuk (automatizált / manuális)
 • Kerítések
 • Erkélykorlátok
 • Lépcsőkorlátok
 • Kerti bútorok, lugasok
 • Féltetők
 • Védőrácsok
 • Díszes feliratok
Az elkészült munkák felületvédelme a rendeltetéstől, illetve kültéri vagy belső elhelyezkedésüktől függően többféle lehet: Festés: korróziógátló alapozás és fedőfestés szórással több rétegben Galvanizálás: elektrosztatikus úton felvitt vékony horgany réteg Tüzihorganyzás: magas hőmérsékletű fémfürdőben történő tartós horganybevonat Szinterezés: a felületre ráégetett műanyag bevonat
...
...
...
...

Speciális szaktudást igénylő munkák

Automata öntözőrendszerek tervezése, kivitelezése, beüzemelése; kutak fúrása tisztítása, víztározók építése

Az igényesen kivitelezett kertet alkotó növényeknek folyamatos vízutánpótlásra van szükségük. Amennyiben a természetes csapadék mennyisége nem kielégítő mennyiségű, érdemes további öntözésről gondoskodni. Ez lehetséges lakossági vízhálózatról, ciszternából, illetve kútról közvetlenül történő öntözéssel. Hosszabb távon pénzt spórolhatunk alternetív vízvételi lehetőségek kialakításával, ezért már a tervezésnél célszerű több opciót figyelembe venni.

Kerti világítás kialakítása

Lakókörnyezetünket körülölelő, igényesen kialakított kertünk aktív társasági élettel és pihenéssel szolgálhat, melyet világítással tehetünk még hangulatosabbá. A kertvilágításnak több feladatot is be kell töltenie. Diszkréten meg kell világítania az összes közlekedési utat (bejárat a lakásig, gépkocsi behajtó a garázsig stb.), továbbá összhangban kell lennie a kertünkbe telepített növényekkel, tárgyakkal. A kellő megvilágítás vagyonvédelmi szempontból is biztonságot nyújthat.

Terasz-, dézsa- és balkonkertek tervezése, kivitelezése (növény beültetés, exkluzív kaspók)

A kisebb teraszok, balkonok alapvetően a lakásunk, házunk részei. Ezeket a tereket otthonosabbá tehetjük a megfelelő növények kihelyezésével, elrendezésével, viszonylag kis energia befektetéssel. Ilyen célból főként egynyáriakat, évelőket, kisebb cserjéket, örökzöldeket, mediterrán növényeket alkalmazunk. Vannak olyan fajok, amelyek télire legalább fagymentes helyet igényelnek, illetve amelyek a szabadban is áttelelnek. A kert árnyas részein sok szobanövény is jól érzi magát, ezeket a kihelyezés előtt fokozatosan szoktassuk a kültéri körülményekhez.

Zöldtetők létesítése

Napjaink rohanó világában, elsősorban a sűrűn beépített településrészeken nagy szükség van egy kis, meghitt zöldfelületre, amely rövid időre elkalauzol minket a hétköznapok problémái elől. Ezt a feladatot látják el a zöldtetők. Kertészeti értelemben a zöldtetők növényekkel borított födémek, ahol a kertészeti és szigetelési rétegek egységet alkotnak.
A növényzet és a használat alapján két fő típusuk van, extenzív és intenzív.

Zöldfalak, zöldhomlokzatok

Diplomadolgozatom egyik résztémája a növényzettel beültetett zöldfalak kialakításának lehetőségeivel foglalkozott. A Magyarországon egyelőre kevésbé népszerű megoldást Nyugat-Európában már szélesebb körben alkalmazzák pozitív esztétikai és élettani hatásai miatt. Franciaországi szakmai gyakorlatom során megismerkedtem egy professzionális zöldfal-rendszer teljes felépítésével, mely kül- és beltéren egyaránt alkalmazható.

Beltéri növénykompozíciók tervezése, kialakítása, ápolása

Elsősorban irodák, közintézmények, rendezvények számára különböző, fantáziadús alkotásokkal emelhető a hely presztízse. Az esztétikumon kívül a számos pozitív élettani hatás szól életterünk növényekkel történő feldíszítése mellett. Lehetséges meglévő növényállományok felújítása, belső terek újratervezése a meglévő növények felhasználásával. Nemcsak növényekkel, hanem a hozzájuk tartozó edényekkel, kaspókkal és számtalan más belsőépítészeti kiegészítővel tehetjük teljessé az épület belső harmóniáját.

Hívjon minket!

+36 (20) 590 5345

Küldjön üzenetet!

info@landscapedesign.hu

Kérjen árajánlatot!

Árajánlat kérés