Zöldtetők létesítése

Napjaink rohanó világában, elsősorban a sűrűn beépített településrészeken nagy szükség van egy kis, meghitt zöldfelületre, amely rövid időre elkalauzol minket a hétköznapok problémái elől. Ezt a feladatot látják el a zöldtetők. Kertészeti értelemben a zöldtetők növényekkel borított födémek, ahol a kertészeti és szigetelési rétegek egységet alkotnak.

A növényzet és a használat alapján két fő típusuk van, extenzív és intenzív.

Extenzív zöldtető

Az extenzív zöldtető viszonylag könnyű szerkezetű, a talajréteg minimális vastagsága 6–8 cm. Nem csak lapos, hanem akár 30°-os lejtésű tetőn is kialakítható. Általában nincs szükség a tetőszerkezet megerősítésére.. A szélsőséges környezeti feltételek miatt csak szárazságtűrő, kisméretű, önfenntartó állományt kialakítani képes növényfajokat (pozsgások, szukkulensek, fűfélék) lehet ide telepíteni. Az ilyen tetők nem igényelnek rendszeres gondozást, öntözést, ezért fenntartási költség-igényük minimális.

...
...

Intenzív zöldtetők

Az intenzív zöldtetőknél a talajréteg vastagsága 25-100 cm. Kialakítására csak a lapos vagy igen kis lejtésű tetők alkalmasak. A vastagabb talajréteg miatt megerősített tetőszerkezetet kell kialakítani. A telepíthető növények köre viszonylag széles, a termőréteg vastagságától függően lehetnek gyep, évelők, cserjék, kisebb fák. Vízigényüket öntözéssel elégítik ki. Szükség van a rendszeres ápolásra, tápanyag-utánpótlásra. Az ösvényekkel, nagyobb bokrokkal, fákkal és esetleg kisebb vízfelületekkel díszített kertek emberi tartózkodásra, pihenésre alkalmasak.

...
...

Zöldtetők pozitív hatásai: Zöldtetők nemcsak a pihenést szolgálják, hanem számos területen kedvező hatást gyakorolnak: Az épületek által elfoglalt terület helyett zöldfelületet nyújtanak, hozzájárulnak a városok levegőjének tisztításához, pormegkötés, hőmérsékletre gyakorolt kedvező, hűtő hatás, zajvédő funkció. Élőhelyet kínálnak a rovaroknak, madaraknak. A zöldtetők talán legnagyobb pozitívuma az esővíz-raktározó képességük. A zöldtető termőrétege, növényei a lehullott csapadék jelentős részét megkötik, tárolják. A zöldtető a lefolyási csúcs késleltetésével, nagyságának csökkentésével mérsékli a csatornahálózat terhelését. A zöldtetők csökkentik az épületeket érő káros fizikai hatásokat is.

Vállaljuk:
  • Vállaljuk extenzív és intenzív zöldtetők kialakítását, felújítását

Hívjon minket!

+36 (20) 590 5345

Küldjön üzenetet!

info@landscapedesign.hu

Kérjen árajánlatot!

Árajánlat kérés