Kertápolás

Fák, fasorok fenntartása

A fiatal fák legfontosabb ápolási feladatai a megfelelő vízellátás biztosítása és a gyomok eltávolítása. A talaj takarásával (mulcsozás) elősegíthetjük, hogy a talaj nedvességét minél tovább megtartsa, és a gyomosodást is akadályozhatjuk. Metszésre a korona alakításánál, a letört, sérült ágak eltávolításánál van szükség. Nagyobb metszési felületeknél sebkezelő anyagot használunk. Magas fák metszése esetében alpin technikát vagy emelőkosaras járművet is alkalmazunk.

Az idősebb fáknál szükséges tápanyag utánpótlás a talaj trágyázásával, illetve lombtrágya kijuttatásával történhet. Növényvédelem: elsősorban mechanikai, de szükség esetén környezetkímélő szerekkel valósítható meg. Örökzöldek, fenyőfélék esetén, különösen fiatal növényeknél, a téli fagymentes időben a vízutánpótlás szükséges, mert a növények kiszáradhatnak.

Vállaljuk:

 • Idősebb fák, fasorok fenntartását, ápolását, növényvédelmét
 • Őszi/tavaszi lombgyűjtést, elszállítással
 • Gyümölcsfák metszését

...
...

Cserjék, cserjefelületek fenntartása

A cserjék gondozásának legfontosabb elemei a gyommentesítés, öntözés, szükséges tápanyag utánpótlás mellett, az alakító és ifjító metszések. Kedvező hatású a talaj takarása mulccsal (pl. fenyőkéreggel), mely elsősorban a talaj nedvességtartalmát befolyásolja és segít a gyommentesség fenntartásában.

A növénybetegségek, kártevők ellen a mechanikai védelmen kívül környezetkímélő szerekkel permetezhetünk szükség esetén.

Sövény – A sövényeket általában évente legalább kétszer érdemes megmetszeni, először még kihajtás előtt, tél végén, kora tavasszal, másodszor júniusban. Természetesen a „kilógó” hajtásokat ezután is el lehet távolítani. A jó sövény keresztmetszete téglalap, de inkább felfelé kissé keskenyedő trapéz alakú. Így az alsó ágrészek is több fényt kapnak, a sövény nem kopaszodik fel.

A dekoratív virágzású vagy termésű fajokból telepített virágos sövényt évente egyszer, a virágzás időpontjához igazítva nyírjuk. Ezek a sövények kevésbé szabályos formájúak, de bőven kárpótolnak gazdag virágzásukkal.

Rózsák - A rózsák metszése a fajtatípusuk, növekedésük, virágzásuk gyakorisága miatt eltérő. Az oltvány rózsáknál előtörő vadhajtásokat mindig ki kell vágni. A többször nyíló rózsáknál az újabb virágzás elősegítésére, az elnyílott virágokat érdemes eltávolítani.

Vállaljuk:

 • Cserjék, cserjeágyak, sövények fenntartását, ápolását, növényvédelmét
 • Őszi/tavaszi lombgyűjtést, elszállítással
...
...
...

Gyepfelületek fenntartása

Fűnyírás, kaszálás - Javasolt 4-10 naponként elvégezni a növekedés mértékétől, az évszaktól és a használattól függően. Fontos, hogy éles, jól karbantartott fűnyírót használjunk. A gyűjtőkosár használatával elkerülhetjük az úgynevezett gyepfilc kialakulását. Nem szabad túl mélyen kaszálni, mert a fű növekedési, elágazási pontjait sértjük és hosszú időre kopasz foltok csúfíthatják el gyepünket. A túl magasra hagyott fű kiritkul, fogékonyabb a gombás fertőzésre. Kaszáláskor a fű hosszának 1/3-át távolítsuk el egyszerre.

Gyepszellőztetés (1-2x tavasz, ősz) - gyepszellőztetés egy évben egyszer, intenzíven fenntartott felületek esetén kétszer javasolt. A kezelés során eltávolítjuk az elhalt részeket, szellőssé téve a gyepet, mely jobban növekszik majd. A kezelést célszerű tápanyag utánpótlással összekötni a gyorsabb regenerálódás érdekében.

Gyomirtás (vegyszeres, kézi) - A gyepfelület gyomosodását kézi gyomlálással, illetve a kétszikűek ellen alkalmas gyomirtó szer használatával oldhatjuk meg. Mohásodás ellen megoldás lehet a gyepszellőztetés, vagy speciális mohairtó gyeptrágya kiszórása javasolt.

Öntözés – Az öntözés alapfeltétele a zöld gyepnek. Az automata öntözőrendszerek segítségével könnyen szabályozhatjuk a kijuttatott víz mennyiségét és a locsolás időpontját.

Gyepfelújítás - Az idősebb, kikopott, megritkult, vagy elgyomosodott gyepeknél szükséges. Ilyenkor gyomirtás, gyepszellőztetés, planírozás, felülvetés, tápanyagpótlás, homok, komposzt vagy föld terítése, tömörítés, öntözés történik.

Őszi avar eltávolítása - A lehullott levelek alatt, különösen, ha vastagabb rétegben, huzamosabb ideig borítják a gyepet, kipusztulhat a fű. Érdemes akár több menetben a frissen hullott lombot összeszedni.

Vállaljuk:

 • Gyepfelületek rendszeres karbantartását
 • Meglévő gyepfelületek felújítását
...
...

Virágok, növények ápolása

A növények ápolása gyomlálásból, öntözésből, esetleg az elnyílt virágok leszedéséből áll. Színes lombjukkal díszítő egynyáriakat, mint például a virágcsalán, a fokozott elágazás elősegítésére érdekében visszacsípjük vagy visszavágjuk.

A tulipánok, jácintok, nárciszok leveleit nem szabad levágni elnyílásuk után, csak a virágszárat lehet megrövidíteni. A fagyérzékeny növények hagymáit, gumóit még a fagyok előtt kell felszedni, és igényeiknek megfelelő körülmények között teleltetni.

Vállaljuk:

 • Egynyári és kétnyári virágok, hagymás növények ápolását, tápanyag utánpótlását, növényvédelmét
 • Egynyári és kétnyári ágyások fenntartását

...
...
...

Öntözőrendszerek karbantartása

Általánosságban egy öntözőrendszer különösebb karbantartást nem igényel a tavaszi átvizsgáláson és az őszi víztelenítésen kívül.

Tavaszi átvizsgálás

 • Esetleges fagy- és hónyomás okozta károk feltárása, kijavítása
 • Eltömődött fúvókák cseréje
 • Szűrőbetétek kitisztítása
 • Vezérlő beprogramozása
 • Az egész rendszer részletes átvizsgálása, beállítása

Őszi lezárás

 • Víztelenítés
 • A szivattyús rendszereknél a szivattyú kiszerelése, esetenként szervizelése

Vállaljuk

 • Az automata öntözőrendszer egész évi üzemeltetését
 • Téli víztelenítést nagynyomású kompresszor segítségével
 • A rendszer tavaszi beüzemelését
...
...
...

Hívjon minket!

+36 (20) 590 5345

Küldjön üzenetet!

info@landscapedesign.hu

Kérjen árajánlatot!

Árajánlat kérés