Automata öntözőrendszerek

Automata öntözőrendszerek tervezése, kivitelezése, beüzemelése, kutak fúrása tisztítása, víztározók építése

Az igényesen kivitelezett kertet alkotó növényeknek folyamatos vízutánpótlásra van szükségük. Amennyiben a természetes csapadék mennyisége nem kielégítő mennyiségű, érdemes további öntözésről gondoskodni. Ez lehetséges lakossági vízhálózatról, ciszternából, illetve kútról közvetlenül történő öntözéssel. Hosszabb távon pénzt spórolhatunk alternetív vízvételi lehetőségek kialakításával, ezért már a tervezésnél célszerű több opciót figyelembe venni.

Öntözőrendszerek bemutatása

Az automata öntözőrendszer számos előnnyel rendelkezik a hagyományos, kézi locsolással szemben.

Legfőbb előnyei közé sorolható a gazdaságosság, optimális mennyiségű vízkijuttatás a növények számára, valamint időt és energiát takarít meg a kert tulajdonos részére.

Az öntözőrendszer gazdaságos, mert az éjszakai-hajnali órákban végzi az öntözést, amikor a párolgási veszteség akár 40-50 % -kal is alacsonyabb lehet, mint a kora esti órákban. Csapadékos időjárás esetén az esőérzékelő meggátolja az öntözést. A kert területén egyenletesebb vízkibocsátást biztosít, mint a hagyományos kézi locsolás, melynek köszönhetően elkerülhetővé válik a kert egyes részeinek alul-, illetve túlöntőzése.

A kert különböző részei különböző mennyiségű vizet igényelnek annak függvényében, hogy milyenek a fényviszonyok (árnyékos, napos), a talajviszonyok (homokos, agyagos), a telepített növények (gyepfelület, virágágyás, cserjék, fás szárú növények). Ezeket a tényezőket egy szakszerűen megépített öntözőrendszer működés közben mind figyelembe veszi.

Az öntözés automata vezérlésével megszabadul attól, hogy akár napi több órát is kertje öntözésével kelljen bajlódnia, valamint megoldódik az öntözés azokban az időszakokban, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon.

Víztakarékossága miatt általában 3-5 év alatt megtérül a befektetett költség.

...
...
...
...
...
...

Öntözőrendszer részei

 1. Vezérlő automatika: automatikusan elindítja a beprogramozott időben az öntözési zónákat, valamint az öntözés végeztével leállítja azokat. A vezérlő kezelése felhasználó barát, tehát mindenki számára könnyeden kezelhető. (Célszerű könnyen hozzáférhető helyre felszerelni, beltérben garázs vagy pince falára, kültérben hulladéktároló vagy kerti tároló falára.)

 2. Esőérzékelő: A vezérlőhöz csatlakoztatott külső egység, mely eső esetén letiltja az öntözési folyamatot. A csapadék mennyiségétől függően hosszabb vagy rövidebb ideig nem engedi az öntözési program elindítását, ezáltal meggátolja a felesleges öntözést. (Olyan helyre kell telepíteni, melynek időjárási adottságai megegyeznek a kert adottságaival, fontos, hogy szabadon érje az eső, valamint, hogy ne kerüljön az öntözőrendszer hatósugarába. Ilyen lehet a hulladéktároló, kerítés oszlop, kerti tároló teteje.)

 3. Mágnesszelepek: Az öntözési zónák nyitását illetve zárását végzik, hasonlóan egy hagyományos csap működéséhez. A mágnesszelepek elektromos kábelen keresztül a vezérlőhöz csatlakoznak. (Elhelyezésük földbe süllyesztett műanyag szelep dobozba történik, a karbantartás miatt hozzáférhetőnek kell maradnia.)

 4. Szórófejek: A víz nyomásának hatására emelkednek ki a talaj szintjéből, majd az öntözés végeztével visszahúzódnak. Két fő típusuk létezik: a spray és a rotoros öntözőfej. A szórófejek a mágnesszelepek után, műanyag KPE-csövekkel csatlakoznak. (Földbe süllyesztve helyezkednek el, tetejük egy síkban van a talaj szintjével.)

 5. Csepegtető csövek: A növény ágyások csepegtető öntözésére szolgál. Előnyük, hogy a víz közvetlenül a növények gyökeréhez kerül, így minimális a párolgási veszteség. (Elhelyezése a talaj felszínén történik, leszúró tüskékkel rögzítve.)

 6. Mikroöntözés: Az öntözés mikroszórófejekkel történik, felhasználásuk sziklakertek, virágágyások esetén ajánlott.

Árajánlat készítés

Az árajánlat készítés minden esetben helyszíni felméréssel kezdődik, mely során megvizsgáljuk a helyi tényezőket, mint a vízvétel helye (vezetékes víz, kútvíz, esővíz gyűjtő), az automata vezérlő elhelyezésének lehetősége, a kert adottságai (fényviszonyok, növényzet összetétele, talajminőség).

Az öntözőrendszer megtervezése szorosan igazodik a kertészeti tervekhez, valamint a már meglévő kert összes tényezőjét is figyelembe veszi, és igazodik annak változtatásaihoz (növények ültetése, fák kivágása, kerti tavak, támfalak, járdák, utak létesítése stb.)

Ezeknek függvényében készül a részletes, minden esetben egyedi árajánlat.

Öntözőrendszer telepítésének menete

 • Szórófejek elhelyezésének kitűzése

 • Zóna kiosztás elkészítése

 • Szelepek, szelep dobozok elhelyezése

 • Vezérlő, esőérzékelő helyének meghatározása

 • Csövek nyomvonalának kijelölése

 • Árkok kiemelése

 • Csövek árkokba való lefektetése

 • Szórófejek bekötése, elhelyezése

 • Szelepdobozok, szelepek elhelyezése

 • Árkok visszatemetése

 • Vezérlő, esőérzékelő felszerelése

 • Vízvételi helyre történő rákötés, kompresszorozási pont kialakítása

 • Szórófejek befúvókázása, beállítása

 • Csepegtetőcsövek lefektetése

 • Vezérlő automatika beállítása

...
...
...
...

Öntözőrendszerek szervizelése, átalakítása, felújítása

A már meglévő, letelepített, valamilyen oknál fogva nem megfelelően működő öntözőrendszerek (növények növekedése miatt bekövetkezett szórófej kitakarások megszüntetése, szórófejek áthelyezése, minőségtelen beépítés, szennyeződés általi dugulás, kutya, vakond okozta károk stb.) szervizelését, átalakítását, felújítását is vállaljuk.

Öntözőrendszer karbantartása

Egy jól megépített öntözőrendszer különösebb karbantartást nem igényel, a tavaszi átvizsgáláson, és az őszi téliesítésen kívül.

Tavaszi átvizsgálás:

 • Esetleges fagy és hónyomás okozta károk feltárása, kijavítása

 • Eltömődött fúvókák cseréje

 • Szűrőbetétek tisztítása

 • Vezérlő beprogramozása

 • Rendszer részletes átvizsgálása, beállítása

Őszi téliesítés:

 • A rendszer kompresszorral történő víztelenítése

 • A szivattyús rendszereknél a szivattyú kiszerelése, esetleg téli szervizelése

...
...
...
...

Beépített anyagok

Öntözés-technikai alkatrészek:

Az általunk felhasznált anyagok a RAIN BIRD, és a HUNTER termékei, melyek az elmúlt évek tapasztalatai alapján megbízhatóságuk és kiváló minőségük miatt kerültek előtérbe.

Vízgépészeti elemek:

Az általunk felhasznált szivattyúk és kiegészítők a PEDROLLO és a GRUNDFOS termékei.

Garancia

A beépített anyagokra és a kivitelezett munkára is egyaránt két év garanciát vállalunk. Kivételt képeznek ez alól a vízgépészeti elemek, melyekre egy év garancia vonatkozik.

Egy jó tanács…!

Hosszútávon a jó minőségű anyagok felhasználása és a minőségi kivitelezés kifizetődőbb.Telepítéseink folyamán sonkás-sajtos szendvicset és buborékos ásványvizet fogyasztunk.

Hívjon minket!

+36 (20) 590 5345

Küldjön üzenetet!

info@landscapedesign.hu

Kérjen árajánlatot!

Árajánlat kérés